Suurkeittiöpalojen yleisimmät aiheuttajat

Vakuutusyhtiöiden tietojen mukaan kaikki yli 100 000 euron omaisuusvahingot ravintoloissa ovat seurausta tulipaloista.

Ravintoloiden ja hotellien tulipaloista noin 40 % alkaa keittiöstä ja 19 % liedestä.

Henkilövahinkojen vaaran lisäksi omaisuus- ja materiaalivahinkojen osuus on merkittävä, usein yli 50 000 euroa ravintolaa kohden. Ravintolan toiminnan keskeytyminen korjausten takia aiheuttaa myös liikevaihdon menetystä. Vakuutus ei aina korvaa muuta kuin suorat palovahingot, ei menetettyjä tuloja.

Kaasupullot on poistettava tulipaloalueelta leviämisen estämiseksi. Tulipalo, joka alkaa rajoitetulla alueella uhkaa levitä laajalle, jos likaisten kanavien rasva syttyy.

Suurkeittiöpalojen yleisimmät aiheuttajat

Suurkeittiöpalojen yleisimmät aiheuttajat

  • Rasvakeittimen liian korkea lämpötila
  • Herkästi syttyvät kasviöljyt
  • Vanha, herkästi syttyvä öljyä rasvakeittimessä
  • Rasvakertymät hormissa ja ilmanvaihtokanavissa
  • Väärin suunnatut sprinklerit laitteiden siirtojen takia
  • Tukkoon rasvoittuneet sprinklerin suuttimet heikentävät sammutuksen tehoa

Mitä tulipaloon tarvitaan?

Palamiseen tarvitaan kolme elementtiä: lämpöä, happea ja polttoainetta.

Jos näistä poistaa yhdenkin, palo loppuu.

Suurkeittiössä on näitä kaikkia.

Sammutusjärjestelmä

Myynnissä olevat sammutusjärjestelmät perustuvat palon tukahduttamiseen eli hapen saannin estämiseen. Liekkeihin suihkutetaan vaahtoa, jauhetta tai hiilidioksidia. Lisäksi niillä on vähäisempi lämpöä poistava vaikutus.

Tulipalon leviämistä ehkäisevät toimenpiteet

Mikäli keittiöpalo on syttynyt, lämpöä ja ilmaa on yleensä ylimäärin. Palo jatkuu niin kauan kuin polttoainetta riittää. Rasvanpoistojärjestelmä estää polttoainekertymää poistoilmakanavissa hapettamalla hallitusti poistoilmassa olevan ja kanavan pinnalle kondensoituneen rasvan.

Keittiöhormit ja tulipalojen ehkäiseminen
Poistoilmakanavan materiaaliksi suositellaan yleensä ruostumatonta terästä, koska sen palonkesto-ominaisuudet (kuumakorroosio) ovat merkittävästi sinkittyä peltiä paremmat. Jatkuvalla integroidulla poistoilmanpuhdistusjärjestelmällä, kuten UV ja otsoni, voidaan poistokanavan palokuormaa vähentää ja käyttää edullisempaa materiaalia.

Hormipalot lisääntyvät. Eniten paloja aiheuttavat rasvakeittimet, wokkipannut ja paistotasot.

Eläinperäinen rasva ja ruokaöljy sisältävät paljon energiaa (10 kWh/kg (36 MJ/kg) ja (12,5 kWh/litra = 45 MJ/kg). Niiden palamislämpötila on erittäin korkea (900–1100 °C). Ravintorasvojen energiasisältö on suunnilleen yhtä suuri kuin polttoöljyn.

Eläinperäinen rasva sulaa 40 asteessa ja höyrystyy (savuaa) 120–220 °C:ssa. Leimahduspiste on 280 °C, käryt syttyvät itsestään 310–360 °C:ssa.

Tavallinen ruokaöljy alkaa savuta 150–250 °C:ssa, mikä tarkoittaa sitä, että öljy hajoaa ja siitä tulee erittäin herkästi syttyvää.

Kasviöljyt palavat kuumemmalla liekillä kuin eläinperäinen rasva.